Wat voor ondervloer heb ik nodig?

Juiste ondervloer kopen

Ben je van plan om een nieuwe laminaat vloer te gaan kopen en heb je geen idee wat voor type ondervloer je daarbij nodig heb? Een ondervloer kopen is net zo belangrijke keuze als het uitzoeken van de juiste vloer. Op deze pagina lees je meer over het aanschaffen van de juiste ondervloer!

De functies van een ondervloer

Elke ondervloer is anders en bied weer andere functies aan dan andere. Daarom is het belangrijk dat je de juiste ondervloer kiest voor de juiste ondergrond. Als je niet zeker weet welke ondervloer jou woning nodig heeft kun je dit altijd bespreken met de verkopers. Zij kunnen jou altijd de juiste ondervloer aanbevelen. Het hebben van een ondervloer zorgt er ook voor dat de vloer niet gaan verschuiven.

  • Je verlengt de levensduur van je laminaatvloer
  • Ondervloeren kunnen vochtwerend zijn (let op dit zijn ze niet allemaal)
  • Je egaliseert je vloer met een ondervloer
  • Een ondervloer zorgt voor een betere geluidsdemping
  • Het zorgt voor een betere isolatie
  • Het hebben van een ondervloer creëert extra stabiliteit

Ondervloer stabiliteit/dikte

Het is belangrijk om ook te bekijken of de vloer waar je je ondervloer en laminaat op gaat leggen vlak is of veel oneffenheden heeft. Hoe minder oneffenheden en vlakker de ondergrond hoe dunner je de bijpassende ondervloer kan aanschaffen. Heb je een ondergrond met oneffenheden tot 6 mm bekijk dan de specificaties goed en schaf een dikkere ondervloer aan. Heb je een ondergrond met oneffenheden die groter zijn dan 6 mm zorg er dan voor dat je deze verwijderd of de vloer helemaal gaat egaliseren met bijvoorbeeld egaline.

Ondervloer kopen voor op vloerverwarming

Heeft jou woning een vloerverwarming waarop jij jou laminaat vloer wil gaan leggen en dient jou vloerverwarming als hoofdverwarming. Bekijk dan de specificaties van een ondervloer goed. De meeste ondervloeren zijn geschikt voor vloeren met vloerverwarming. Maar let op dat de maximale warmteweerstand van de vloer en ondervloer niet hoger dan +/-  0,15 m² K/W is.

Ondervloer kopen voor in een appartement

Woon je in een appartement en heb je onderburen, dan wil je graag dat je ondervloer zoveel mogelijk de loopgeluiden dempt. Een ondervloer met geluidsreductie voel en hoor je vaak veel verschil. De vloer voelt hierdoor minder koud aan en kan je gewoon met schoenen aan binnen lopen. De specificatie waar je op moet letten is dat de ondervloer een geluidsreductie heeft van minimaal 10db. In sommige appartementen is het zelfs een vereiste om een ondervloer aan te schaffen met deze specificatie.

Ondervloer op de begane grond

Kom je in een nieuwbouw woning te wonen of ga je een vloer leggen in je woonkamer boven een vochtige kelder. Schaf dan een ondervloer aan die vochtwerend is. Je kunt vaak vochtfolie er los bijkopen bij het aanschaffen van je ondervloer, maar er bestaan ook ondervloeren die deze folie erin hebben verwerkt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.