Waarom komt mijn laminaat omhoog?

Omhoog komend laminaat

Je hebt net je droomvloer samen met je partner gekocht en door je enthousiasme ben je de vloer ook meteen gaan leggen. De vloer ligt er in een handomdraai jullie zijn er super trots op. Maar een aantal dagen/weken later heb je last van omhoog komend laminaat. Hoe kan dit? In dit artikel lees je waarom laminaat kan gaan bollen.

Niet geacclimatiseerd 

Wanneer je net een laminaat vloer hebt gekocht, kan je deze niet meteen gaan leggen. De kern van een laminaat vloer is natuurlijk. Dat wil zeggen dat de vloer altijd nog gaan werken, waardoor de vloer dus kan gaan bollen. Dit doet de vloer voornamelijk wanneer er temperatuur verschil is. En omdat laminaat vaak uit een koude loods wordt gehaald is het contrast te groot met woning waar de laminaat uiteindelijk zal komen te liggen. Daarom is het verstandig om je gekochte laminaat in de ruimte te leggen waar je de vloer wil gaan plaatsen. Leg de pakken (laat het laminaat dus in de verpakking) kruislinks gestapeld op elkaar met elke pak een aantal cm ruimte er tussen. Plaat dit ongeveer in het midden van je kamer. Wanneer je de pakken heb geplaatst laat je deze ongeveer 48 uur in de desbetreffende kamers acclimatiseren.

Ruimte tussen muur en laminaat

Te strak gelegd

Omdat laminaat dus kan gaan werken doordat er temperatuur verschillen aanwezig zijn in een woning, mag je absoluut niet je vloer te strak leggen. Dit wil zeggen dat je laminaat vloer niet tegen de muren o.i.d. aan gelegd mag worden. Er dient minimaal 1 cm ruimte tussen de muren/kozijnen en het laminaat te zitten. Door deze ruimte kan de laminaat gaan werken en zal de vloer niet omhoog komen. Om dit te doen heb je speciale afstand houders die je helpen met het niet te strak leggen van je vloer. Het is dan ook niet mogelijk om bedrading in deze ruimte te plaatsen, zodat je de bedrading kan verstoppen. Hiervoor heb je speciale plinten nodig. Wanneer je de vloer toch te strak heb gelegd, kun je de plinten weghalen en er voor zorgen dat die ruimte er nog komt. Dit kan je bijvoorbeeld doen met een mini cirkelzaag.

Vocht op laminaat
Last van vocht

Nog een oorzaak van omhoog komend laminaat kan zijn dat de laminaat vloer last heeft van vocht. Dit kan zijn doordat je veel water op de vloer laat vallen en niet meteen weghaalt. Maar dit probleem kan zich ook van onderuit plaats vinden. Een goede ondervloer is dus wel aan te raden wil je geen last hebben van een bollende laminaat vloer. Als je last heb van vocht dat van bovenaf komt, doordat je het vaak laat vallen en niet op ruimt is het verstandig om een watervaste laminaat vloer aan te schaffen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.