Hoe leg je zelf laminaat?

Laminaat leggen

Wil je graag een laminaat vloer zelf leggen? Dat bespaard je een hoop geld en het leggen van een klik laminaat vloer is ook nog eens gemakkelijk. In deze blog gaan we stap voor stap uitleggen hoe je makkelijk zelf een laminaat vloer kunt leggen.

Tips voordat je begint

  • Koop altijd iets meer laminaat dan dat je nodig hebt. Je kunt ongeveer rekening houden met 10% snijverlies, wat betekend dat je 10% meer laminaat nodig hebt dan je oppervlakte grootte.
  • Vergeet geen ondervloer aan te schaffen als je deze nog niet hebt. In onze winkel kunnen zij jou de beste ondervloer aanbieden die bij jou type woning past. Een ondervloer is om de oppervlakte gelijk te trekken en/of het vocht tegen te houden (mits dat nodig is) en sommige ondervloeren zijn geluiddempend. Overigens dien je natuurlijk altijd eerst je ondervloer te leggen en dan pas je laminaat vloer.
  • Omdat er natuurproducten in laminaat zit dient de vloer eerst 48 uur geacclimatiseerd te worden in de ruimte waar je de vloer wil gaan leggen. De vloer kan gaan werken als er grotere temperatuurverschillen zijn, hierdoor kun je de vloer minder makkelijk leggen.

1. Begin met je eerste baan

Voordat je begint lees dan eerst op de verpakking goed wat voor soort kliksysteem je laminaat vloer heeft. Als je dat heb gedaan begin je je eerste baan te leggen vanuit een hoek. Neem voor de eerste baan rustig de tijd, deze is namelijk het belangrijkst. Gebruik bij het leggen van een laminaat vloer afstand houders van ongeveer 1cm vanaf de muurkant. Een laminaat vloer mag niet te strak gelegd worden (omdat een vloer altijd nog gaat werken) hierdoor kan de vloer later omhoog komen. Wanneer je de eerste plank goed heb gelegd klik je de andere plek aan de kopse zijde. Hiervoor kan je een aanslag blokje gebruiken. Als je aan het eind van je rij bent gekomen, zaag je met bijvoorbeeld een laminaat snijder een stuk laminaat op maat. Her overblijfsel van het op maat gemaakte stuk laminaat kan je voor je volgende rij (voor aan het begin) weer gebruiken.

2. Leggen in lastige hoekjes

Het is natuurlijk ideaal om je laminaat te kunnen leggen in een lege woning zonder hoekjes etc. Maar iedereen heeft wel last van leidingen of gekke hoekjes waar je je laminaat omheen wil leggen. Hiervoor kun je een profielmal gebruiken om af te tekenen en een decoupeerzaag gebruiken om het uitte zagen.

3. De laatste baan leggen

Ben je bij je laatste baan aangekomen? Dan moet je waarschijnlijk je laminaat vloer door de lengte gaan zagen. Houd hierbij ook rekening met de afstand van de muur, deze dient wederom ook 1cm vanaf de kant gelegd te worden. Je kunt met een slagijzer de laatste baan goed bevestigen aan je voorgaande baan.

Laminaat leggen toch te lastig?

Zie je er toch tegenop om zelf je laminaat vloer te leggen. Dan bieden wij speciaal voor jou een legservice aan. Om hier gebruik van te maken dien je wel je vloer bij ons gekocht te hebben. Ben je al bezig met leggen en kom je er niet uit? Neem dan contact met ons op via 0622522516, wij helpen jou dan graag verder.

Laminaat oak Light Grey PVC Brown sfeer Tegel laminaat Black

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.